De Verduurzaming van de Facilitaire Wereld

De Verduurzaming van de Facilitaire Wereld

Tegenwoordig heeft duurzaamheid een steeds hogere prioriteit in vrijwel elke sector, zo ook in de facilitaire sector. Een groot probleem binnen deze sector is de grote hoeveelheid aan chemicaliën en niet afbreekbare stoffen die gebruikt worden in verschillende schoonmaakproducten. Veel van deze producten zijn ook nog eens verpakt in een hoop plastic, wat het milieu natuurlijk ook niet ten goede komt. In dit blog lees je alles over duurzame alternatieve producten, hoe je jouw facilitaire behoeftes duurzamer kan vervullen en hoe wij hier ons steentje aan bijdragen.

Circulair Inkopen

Op dit moment vindt ruim 90 procent van de grondstoffen die wereldwijd gebruikt worden, niet zijn weg terug in de economie. Om het probleem van deze grondstofverspilling tegen te gaan, is circulair inkopen een goede oplossing. Dit circulaire inkopen, en de circulaire economie die daardoor ontstaat, is gericht op het optimaal inzetten en hergebruiken van producten en grondstoffen, gepaard met het veroorzaken van zo min mogelijk verspilling en het behoud van zoveel mogelijk economische waarde.

Om circulair inkopen makkelijker en toegankelijker te maken is de Green Deal Circulair Inkopen (GDCI) in Nederland in het leven geroepen. Via de GDCI leren publieke en private inkopende partijen hoe circulair inkopen in de praktijk werkt en wat de voordelen hiervan zijn. Deelnemers starten (proef)projecten, delen de opgedane kennis met elkaar en zorgen ervoor dat circulair inkopen een vaste plek krijgt in het inkoopbeleid. Op de website van de GDCI vind je handige tips, wegwijzers en voorbeelden rondom circulair inkopen.

Cradle to Cradle

Naast circulair inkopen, wat een brede focus kan hebben, is het gebruiken van Cradle to Cradle-producten een specifiekere optie om te verduurzamen binnen de facilitaire sector. Cradle to Cradle is een nieuwe kijk op duurzaam produceren en betekent letterlijk ‘van wieg tot wieg’. Oftewel, overgebleven stoffen van Cradle to Cradle-producten vormen de wieg voor nieuwe producten. Om een product officieel als Cradle to Cradle te mogen bestempelen, moet het voldoen aan een aantal strenge eisen.

Zo moet het product volledig biologisch afbreekbaar zijn en moet het gerecyclede product, op zijn minst, zijn waarde behouden. Dit betekent dat er geen zogeheten ‘downcycling’ mag plaatsvinden. Downcycling vindt plaats wanneer een gerecycleerde grondstof niet meer de zuiverheid van de oorspronkelijke grondstof heeft. Daarom is recycling, of zelfs upcycling, vereist. Verder moeten de gebruikte materialen gezond zijn, geproduceerd worden via duurzame energie en met zorg voor water en moet er een grote hoeveelheid aan sociale eerlijkheid aanwezig zijn. Kortom, de productie van Cradle to Cradle producten draait volledig om transparantie en duurzaamheid.

Cradle to Cradle en circulair inkopen zorgen er samen voor dat de wereld steeds een stukje milieuvriendelijker wordt, en ook Neptunus B.V. wil haar steentje hier aan bijdragen.

Hoe draagt Neptunus haar steentje bij?

Om onze klanten zo goed mogelijk te kunnen ondersteunen in hun inspanningen om zo duurzaam mogelijk te werk te gaan, is het belangrijk om een breed assortiment aan duurzame producten aan te bieden. Daarom vind je bij Neptunus een groot aanbod aan milieuvriendelijke producten die jou ondersteunen in je duurzame, facilitaire behoeftes.

Aangezien Cradle to Cradle een steeds grotere factor binnen de facilitaire sector wordt, bieden we de Green Care Professional-productlijn aan. Deze productlijn bestaat uit een breed aanbod aan exclusief milieuvriendelijke reinigingsmiddelen voor verschillende schoonmaakdoeleinden en is in 2014 bekroond met een Cradle to Cradle Gold-certificering. Kortom, Green Care Professional biedt alles wat je nodig hebt om jouw facilitaire werk te verduurzamen.

Naast dit Cradle to Cradle aanbod, verkopen we ook andere milieuvriendelijke producten van verschillende merken, zoals Diversey, Wecoline en Vileda. Het mooie aan het bieden van verschillende milieuvriendelijke merken, met allemaal hun specialiteiten, is het kunnen aanbieden van een breed totaalaanbod met verschillende focuspunten.

Zo heeft Diversey een breed aanbod aan milieuvriendelijke producten en is aangesloten bij, en gecertificeerd door, het Charter voor Duurzame Reiniging van A.I.S.E. (International Association for Soap, Detergents and Maintenance Products). Wecoline biedt zelfs een schoonmaakoplossing die het gebruik van chemicaliën volledig overbodig maakt. Het Tersano-systeem maakt gebruik van gestabiliseerd ozonwater, dat via speciale dispensers gemaakt wordt van normaal kraanwater. Dit gestabiliseerde ozonwater werkt als vervanger voor verschillende chemicaliën die normaal in de schoonmaak gebruikt worden. Schoonmaakmerk Numatic heeft weer de ECO-Matic werkwagenlijn, waarin gemiddeld 90% van het gebruikte materiaal van gerecycled plastic gebruik wordt gemaakt.

Deze, en nog tal van andere voorbeelden laten zien dat er een grote inhaalslag op het gebied van duurzaamheid is ingezet binnen de facilitaire sector. Als groothandel streven wij er dan ook naar om zo veel mogelijk duurzame oplossingen te bieden. Voor meer informatie over de mogelijkheden van duurzame producten, neem gerust contact op met onze klantenservice, via 0570 – 622 890 of info@neptunusbv.nl.

Gepubliceerd op: 02 maart | Terug
Bel mij terug
{{error}}