De nieuwe Single-Use Plastics (SUP) wetgeving: Wat houdt het in?

De nieuwe Single-Use Plastics (SUP) wetgeving: Wat houdt het in?

In de voortdurende strijd tegen plastic afval en milieuvervuiling speelt wetgeving een cruciale rol. De nieuwe Single-Use Plastics (SUP) wetgeving is sinds 1 juli 2023 van kracht gegaan. Dit markeert een belangrijke mijlpaal in onze inspanningen om de milieu-impact van plastic afval te verminderen en duurzaamheid te bevorderen. Als jouw vertrouwde partner willen we je graag informeren over de mogelijke gevolgen van deze wetgeving voor jouw bedrijf.

Wat houdt de nieuwe SUP-wetgeving in?

Sinds 1 juli 2023 worden plastic (bevattende) wegwerpbekers en maaltijdverpakkingen ontmoedigd bij consumptie onderweg (on-the-go). Deze ontmoediging betekent dat er een herbruikbaar alternatief moet worden aangeboden, of dat een door de klant meegebrachte herbruikbare verpakking moet worden geaccepteerd. Bovendien kunnen plastic wegwerpbekers en maaltijdverpakkingen alleen nog tegen bijbetaling aan consumenten worden aangeboden, een strategie bedoeld om het gebruik van wegwerp plastic bekers en verpakkingen te ontmoedigen en zo zwerfafval tegen te gaan.

Maar er is nog een belangrijke verandering op komst. Vanaf 1 januari 2024 wordt het gebruik van plastic wegwerpbekers en maaltijdverpakkingen bij consumptie ter plaatse (zoals op kantoren, restaurants en evenementen) volledig verboden, tenzij er een inzamelsysteem is dat hoogwaardige recycling mogelijk maakt. Op dit moment is hoogwaardige recycling alleen mogelijk bij PET-producten. Dit betekent dat verpakkingen van andere materialen niet meer mogen worden aangeboden bij consumptie ter plaatse, zelfs niet tegen bijbetaling.

Wat betekent dit voor jouw bedrijf?

Het aanpassen aan deze nieuwe regelgeving zal ongetwijfeld veranderingen met zich meebrengen voor je bedrijfsvoering. Enkele belangrijke stappen die je kunt nemen zijn:

  • Inventarisatie van gebruikte plastic wegwerpproducten: Het is raadzaam om een inventarisatie te maken van de plastic wegwerpproducten die momenteel binnen je bedrijf worden gebruikt. Dit geeft inzicht in welke producten mogelijk vervangen of aangepast moeten worden.

  • Verkenning van duurzame alternatieven: De implementatie van de nieuwe SUP-wetgeving is het ideale moment om duurzame alternatieven voor plastic wegwerpartikelen te onderzoeken. Er zijn tal van milieuvriendelijke opties beschikbaar die zowel kwaliteit als duurzaamheid bieden. Je kunt bij ons terecht voor plasticvrije disposables, zoals koffiebekers, borden, bestek en bakjes. Samen kunnen we kijken welk duurzaam alternatief geschikt is voor jouw organisatie.

Heb je advies nodig?

In deze tijd van verandering en aanpassing, kan het navigeren door nieuwe wetgeving en het implementeren van duurzame praktijken uitdagend lijken. Maar onthoud, je staat er niet alleen voor. Onze toegewijde accountmanagers staan klaar om je door dit proces te leiden. Zij hebben de kennis en expertise om je te helpen begrijpen wat de nieuwe SUP-wetgeving voor jouw bedrijf betekent. Ze kunnen je begeleiden bij het inventariseren van je huidige gebruik van plastic wegwerpproducten, en samen met jou duurzame alternatieven verkennen.

Gepubliceerd op: 29 september | Terug
Bel mij terug
{{error}}