Tips voor het schoonmaken van verschillende oppervlakken

Tips voor het schoonmaken van verschillende oppervlakken

In een ruimte komen verschillende oppervlakken voor, denk aan houten, granieten of kunststof oppervlakken. Deze materialen worden niet allemaal op dezelfde manier schoongemaakt. In deze blog geven wij jou verschillende tips voor het reinigen van elk type oppervlak. Benieuwd naar onze tips? Lees dan snel verder.

Hoe maak je roestvrijstalen oppervlakken schoon?

Bij roestvrijstalen oppervlakken is het belangrijk om de juiste techniek te gebruiken om te voorkomen dat het oppervlak beschadigd wordt. Om roestvrijstalen oppervlakken schoon te maken, kun je het volgende doen:

 • Gebruik een zachte doek of spons en warm water om vuil en vlekken te verwijderen. Wij raden hiervoor microvezeldoekjes aan omdat deze vocht en vuil heel goed absorberen. Gebruik vooral geen schuurmiddelen, staalwol of schuursponsjes. Deze kunnen de beschermlaag van rvs beschadigen, wat op den duur krassen kan veroorzaken.

 • Als er hardnekkige vlekken zijn, kun je een mild schoonmaakmiddel gebruiken, zoals afwasmiddel of rvs reiniger. Vermijd agressieve schoonmaakmiddelen, zoals bleek. Dit tast namelijk de beschermlaag aan waardoor er vlekken ontstaan en het rvs gaat roesten.

 • Spoel het oppervlak af met water en droog het af met een zachte doek om waterdruppels te voorkomen.

Hoe maak je houten oppervlakken schoon?

Voor houten oppervlakken geldt ook dat ze op een speciale manier gereinigd moeten worden om te voorkomen dat het materiaal beschadigd raakt. Hier zijn enkele tips voor het reinigen en onderhouden van houten oppervlakken:

 • Gebruik een zachte, droge doek om stof en vuil te verwijderen. Laat het doekje het werk doen en wrijf voorzichtig. Wanneer je hard wrijft beschadig je namelijk de structuur van je hout.

 • Gebruik een speciaal schoonmaakmiddel voor houten oppervlakken.

 • Gebruik niet te veel water omdat dit het hout kan beschadigen.

Hoe maak je granieten oppervlakken schoon?

Graniet is een duurzaam en populair materiaal voor keukenbladen, vloeren en andere oppervlakken. Het is echter belangrijk om te weten hoe je graniet op de juiste manier schoonmaakt. Hieronder geven wij nuttige tips over welke reinigingsmiddelen je wel en niet moet gebruiken.

 • Gebruik een mild schoonmaakmiddel en warm water om vuil en vlekken te verwijderen. Vermijd het gebruik van azijn, citroen of andere zure schoonmaakmiddelen, omdat deze het graniet kunnen aantasten.

 • Gebruik een zachte doek of spons om het oppervlak schoon te maken. Vermijd schurende schoonmaakmiddelen, staalwol of schuursponsjes, omdat deze het oppervlak kunnen beschadigen.

 • Spoel het oppervlak af met water en droog het af met een zachte doek om waterdruppels te voorkomen.

 • Verwijder gemorste vloeistoffen of voedsel direct van het oppervlak om vlekken te voorkomen.

Hoe maak je kunststof oppervlakken schoon?

Kunststof oppervlakken zijn populair vanwege hun duurzaamheid en gemakkelijke schoonmaak. Maar hoe maak je ze eigenlijk het beste schoon? Wij raden het volgende aan:

 • Begin met het verwijderen van los vuil en stof door het oppervlak af te stoffen of te stofzuigen met een zachte borstel of opzetstuk. Dit voorkomt krassen op het oppervlak.

 • Gebruik een zachte doek of spons en warm water met een mild schoonmaakmiddel, zoals afwasmiddel of allesreiniger, om het oppervlak schoon te maken. Vermijd het gebruik van schurende of bijtende reinigingsmiddelen, zoals bleekmiddel, omdat deze het oppervlak van kunststof kunnen beschadigen en verkleuren.

 • Vermijd het gebruik van schurende reinigingsmiddelen of schuursponsjes, omdat deze krassen kunnen veroorzaken op het oppervlak van kunststof.

 • Spoel het oppervlak af met water en droog het af met een zachte microvezeldoek. Hiermee kan je strepen of vlekken op het oppervlak voorkomen.

Met deze tips kun je verschillende oppervlakken op de juiste manier schoonmaken en beschermen tegen beschadigingen. Het is hierbij belangrijk om te onthouden dat niet elk materiaal op dezelfde methode schoongemaakt kan worden. Heb jij nog vragen over het reinigen van een van deze oppervlakken? Of wil jij tips voor het schoonmaken van een ander oppervlak? Neem contact met ons op, wij helpen je graag verder!

 

Gepubliceerd op: 10 mei | Terug
Bel mij terug
{{error}}