Innovaties en ontwikkelingen in de schoonmaakbranche voor 2023

Innovaties en ontwikkelingen in de schoonmaakbranche voor 2023

De schoonmaakbranche is een sector die continu in beweging is. Daarom is het handig om op de hoogte te blijven van de nieuwste ontwikkelingen. Er zijn veel ontwikkelingen om rekening mee te houden, zoals data-driven schoonmaak. Wil jij hier meer over weten? Lees dan snel verder.

Hoe maakt data-driven schoonmaak jouw werkzaamheden efficiënter?

Data-driven schoonmaak is een belangrijke ontwikkeling in de schoonmaakindustrie. Hierbij wordt er gebruik gemaakt van gegevens en analyses om de schoonmaakwerkzaamheden te optimaliseren. Door middel van sensoren en beeldherkenning wordt data verzameld over de bezettingsgraad van ruimtes, vuilbelasting en luchtkwaliteit. Deze gegevens worden gebruikt voor een de planning en uitvoering van de werkzaamheden.

Een aantal voordelen van data-driven schoonmaak op een rij:

 • Efficiëntie: door het gebruik van gegevens kunnen schoonmaakwerkzaamheden efficiënter gepland en uitgevoerd worden.

 • Kwaliteit: door real-time gegevens te verzamelen over schoonmaakwerkzaamheden kan je de kwaliteit van de dienstverlening verbeteren.

 • Transparantie: real-time gegevens zorgen voor meer transparantie in het schoonmaakproces. Je kan inzicht krijgen in de frequentie van de schoonmaakwerkzaamheden en de kwaliteit van de dienstverlening.

Robots en schoonmaken; hoe zit dat?

Schoonmaakrobots worden steeds geavanceerder en kunnen nu stofzuigen, dweilen en zelfs ramen wassen. Er zijn diverse soorten robots beschikbaar die specifieke taken kunnen uitvoeren, zoals desinfectie met UV-licht. Naast het uitvoeren van schoonmaaktaken, worden schoonmaakrobots ook steeds vaker gebruikt als hulpmiddel bij veiligheidsinspecties. Door middel van sensoren en camera's kunnen robots potentieel gevaarlijke situaties identificeren en rapporteren. Sommige robots kunnen ook geprogrammeerd worden om taken uit te voeren op specifieke tijden.

Een aantal voordelen van schoonmaakrobots op een rij:

 • Efficiëntie: robots zijn geprogrammeerd om taken snel en nauwkeurig uit te voeren. Hierdoor werken ze vaak efficiënter dan andere schoonmakers.

 • Kostenbesparing: hoewel de aanschafkosten hoog liggen, kunnen ze op lange termijn kostenbesparend zijn. Dit komt o.a. doordat robots 24 uur per dag kunnen werken zonder hoge arbeidskosten en vermoeidheid.

 • Veiligheid: het gebruik van robots kan het risico op ongelukken verminderen, met name bij het schoonmaken van hoge gebouwen of moeilijk bereikbare gebieden. Bovendien kunnen robots worden geprogrammeerd om gevaarlijke stoffen op te ruimen, zoals chemicaliën of asbest, waardoor het risico op blootstelling aan deze stoffen wordt verminderd.

Hoe pas je Augmented Reality (AR) en Virtual Reality (VR) toe in de schoonmaak?

AR en VR worden steeds vaker gebruikt om trainingen te geven aan schoonmaakpersoneel. Door middel van deze technologieën kunnen realistische schoonmaaksituaties worden nagebootst, waardoor het personeel beter getraind kan worden en de kwaliteit van de schoonmaak verbeterd kan worden. Bij AR wordt er een extra digitale laag toegevoegd aan de werkelijke omgeving, terwijl VR een volledig nieuwe, virtuele omgeving creëert.

Een aantal voordelen van AR en VR op een rij:

 • Kostenbesparing: de kosten voor het opzetten van trainingsprogramma's worden verminderd. Traditionele trainingsmethoden kunnen duur zijn omdat er apparatuur of faciliteiten nodig zijn om de trainingen te kunnen geven. AR en VR kunnen deze kosten verminderen omdat je alleen een headset en software nodig hebt om de trainingen te geven.

 • Kwaliteit: het personeel kan beter voorbereid worden op hun taken. Door middel van realistische trainingssessies kunnen schoonmakers ervaren hoe het is om bepaalde taken uit te voeren. Dit kan de kwaliteit van de schoonmaak verbeteren.

 • Flexibel: AR en VR bieden de mogelijkheid om trainingen op afstand te geven. Dit is met name handig voor bedrijven met meerdere locaties, waarbij het moeilijk of onpraktisch is om alle medewerkers op één locatie te trainen.

Meer duurzaamheid in de schoonmaakbranche

Steeds meer schoonmaakbedrijven richten zich op duurzaamheid en het verminderen van de ecologische voetafdruk. Dit kan bijvoorbeeld door het gebruik van milieuvriendelijke schoonmaakmiddelen of het verminderen van het gebruik van plastic verpakkingen. In onze blog over duurzame schoonmaakmiddelen vertellen we je er graag meer over.

Een aantal voordelen van duurzame schoonmaak op een rij:

 • Veiliger voor de gezondheid: duurzame reinigingsmiddelen bevatten geen schadelijke chemicaliën die astma, allergieën en andere gezondheidsproblemen kunnen veroorzaken, wat bij traditionele schoonmaakmiddelen wel het geval is.

 • Kostenbesparend: duurzame schoonmaakmiddelen kunnen soms duurder kunnen zijn in de aanschaf, maar zullen op de lange termijn kostenbesparend zijn.

 • Effectief: duurzame reinigingsmiddelen zijn net zo effectief als traditionele schoonmaakmiddelen in het verwijderen van vuil en vlekken.

Het is belangrijk om op de hoogte te blijven van deze nieuwe technologieën en te beoordelen of ze relevant zijn voor jouw diensten. Het kan namelijk helpen om de kwaliteit van de dienstverlening te verbeteren en de efficiëntie te verhogen.

Benieuwd naar wat Neptunus voor jouw bedrijf kan betekenen? Neem dan direct contact met ons op, we helpen je graag verder!

Gepubliceerd op: 19 april | Terug
Bel mij terug
{{error}}