Duurzame ontwikkelingen in de facilitaire sector

Duurzame ontwikkelingen in de facilitaire sector

In een tijd waarin duurzaamheid cruciaal is, neemt de facilitaire sector grote stappen naar een groenere toekomst. Een groot probleem binnen deze sector is de grote hoeveelheid aan chemicaliën en niet afbreekbare stoffen die gebruikt worden in verschillende schoonmaakproducten. Veel van deze producten zijn ook nog eens verpakt in plastic. In deze blog lees je alles over duurzame alternatieve producten, hoe je jouw facilitaire behoeftes duurzamer kan vervullen en hoe wij hier ons steentje aan bijdragen.

Circulair inkopen in de facilitaire sector

Ongeveer 90% van de wereldwijd gebruikte grondstoffen wordt niet hergebruikt, wat een aanzienlijke impact heeft op onze planeet. Circulair inkopen, een kernaspect van de circulaire economie, is een effectieve strategie om dit probleem aan te pakken. Deze aanpak bevordert het hergebruik van producten en minimaliseert afval. 

Alles wat je moet weten over de Green Deal Circulair Inkopen

Om circulair inkopen makkelijker en toegankelijker te maken is de Green Deal Circulair Inkopen (GDCI) in Nederland in het leven geroepen. Via de GDCI leren publieke en private inkopende partijen hoe circulair inkopen in de praktijk werkt en wat de voordelen hiervan zijn. Deelnemers starten (proef)projecten, delen de opgedane kennis met elkaar en zorgen ervoor dat circulair inkopen een vaste plek krijgt in het inkoopbeleid. Op de website van de GDCI vind je handige tips, wegwijzers en voorbeelden rondom circulair inkopen.

Cradle to Cradle: een revolutie in duurzame productie

Een specifiekere benadering van duurzaamheid in de facilitaire sector is het gebruik van Cradle to Cradle-producten. Deze producten moeten voldoen aan strenge eisen, zoals volledige biologische afbreekbaarheid en het behoud van waarde bij recycling. We bespreken hoe deze innovatieve aanpak bijdraagt aan duurzaamheid.

Wat is Cradle to Cradle?

Cradle to Cradle is een nieuwe kijk op duurzaam produceren en betekent letterlijk ‘van wieg tot wieg’. Oftewel, overgebleven stoffen van Cradle to Cradle-producten vormen de wieg voor nieuwe producten. Om een product officieel als Cradle to Cradle te mogen bestempelen, moet het voldoen aan een aantal strenge eisen:

  • Het product moet volledig biologisch afbreekbaar zijn en het gerecyclede product moet, op zijn minst, zijn waarde behouden. Dit betekent dat er geen zogeheten ‘downcycling’ mag plaatsvinden.
    • Downcycling vindt plaats wanneer een gerecycleerde grondstof niet meer de zuiverheid van de oorspronkelijke grondstof heeft. Daarom is recycling, of zelfs upcycling, vereist.
  • De gebruikte materialen moeten gezond zijn, geproduceerd worden via duurzame energie, met zorg voor water en er moet een grote hoeveelheid aan sociale eerlijkheid aanwezig zijn.

Kortom, de productie van Cradle to Cradle producten draait volledig om transparantie en duurzaamheid.

Hoe draagt Neptunus haar steentje bij?

Om onze klanten zo goed mogelijk te kunnen ondersteunen in hun inspanningen om zo duurzaam mogelijk te werk te gaan, is het belangrijk om een breed assortiment aan duurzame producten aan te bieden. 

Ons duurzame facilitaire assortiment

In ons assortiment vind je een groot aanbod aan milieuvriendelijke producten die jou ondersteunen in je duurzame, facilitaire behoeftes. Denk bijvoorbeeld aan:

  • Green Care Professional-productlijn: bestaat uit een breed aanbod aan exclusief milieuvriendelijke reinigingsmiddelen voor verschillende schoonmaakdoeleinden en is in 2014 bekroond met een Cradle to Cradle Gold-certificering. 
  • Milieuvriendelijke producten van Diversey: bestaat uit milieuvriendelijke reinigingsproducten. Diversey is aangesloten bij, en gecertificeerd door, het Charter voor Duurzame Reiniging van A.I.S.E. (International Association for Soap, Detergents and Maintenance Products).
  • Duurzame schoonmaakproducten van Wecoline: Wecoline biedt zelfs een schoonmaakoplossing die het gebruik van chemicaliën volledig overbodig maakt. Het Tersano-systeem maakt gebruik van gestabiliseerd ozonwater, dat via speciale dispensers gemaakt wordt van normaal kraanwater. Dit gestabiliseerde ozonwater werkt als vervanger voor verschillende chemicaliën die normaal in de schoonmaak gebruikt worden.
  • ECO-Matic werkwagenlijn van Numatic: waarin gemiddeld 90% van het gebruikte materiaal van gerecycled plastic wordt gemaakt. 

Deze, en nog tal van andere voorbeelden laten zien dat er een grote inhaalslag op het gebied van duurzaamheid is ingezet binnen de facilitaire sector. Als groothandel streven wij er dan ook naar om zo veel mogelijk duurzame oplossingen te bieden. Voor meer informatie over de mogelijkheden van duurzame producten, neem gerust contact op met onze Customer Service.

| Gepubliceerd op: 02 maart | Terug
Bel mij terug
{{error}}